menu

Veelgestelde vragen

Algemeen

 • Wat is de ideale natte ruimte?
  De ideale natte ruimte is een ruimte die afgestemd is op de behoefte van de gebruikers van deze ruimte. Uiteraard heeft de functie van de ruimte hier invloed op. Zo is het van belang dat een zwembad 100% waterbestendig is, maar is dit minder van belang in een keuken of toilet. Daarom heeft Knauf verschillende oplossingen voor verschillende natte ruimtes. Zo maak je van iedere natte ruimte de ideale natte ruimte.
 • Welke oplossingen biedt Knauf voor de ideale natte ruimte?
  Knauf heeft 3 systemen voor de ideale natte ruimte: H2, Drystar en Aquapanel. Het H2 systeem is er voor binnenruimtes die af en toe in aanraking komen met vocht. Bijvoorbeeld keukens of toiletten. Het Drystar systeem voor ruimtes die regelmatig met vocht in aanraking komen, zoals de badkamer en wellness ruimtes. Voor zwembaden, spoelkeukens en andere ruimtes die langdurig met water in aanraking komen, is de Aquapanel geschikt.
 • Wat zijn de grootste verschillen tussen H2-plaat, Drystar en Aquapanel?
  H2-plaat en de Drystar-Board zijn gipsgebonden platen. Aquapanel is een cementgebonden plaat. Daardoor is Aquapanel 100% water en schimmelbestendig. Drystar-Board neemt zeer vertraagd water op en is schimmelbestendig. H2-plaat neemt vertraagd water op en is niet schimmelbestendig. Meer verschillen vind je in de productvergelijking.
 • In welke natte ruimte gebruik ik welke plaat?
  Knauf onderscheidt 3 typen natte ruimtes, namelijk de ruimte die af en toe, vaak of langdurig in aanraking komt met vocht. Af en toe vochtig zijn bijvoorbeeld keukens en toiletten, hiervoor is het H2 systeem ideaal. Vaak vochtig zijn onder andere badkamers en wellness ruimtes, hier gebruik je Drystar. Langdurig vochtige ruimtes, zoals zwembaden en spoelkeukens, vragen om Aquapanel.
 • Kan ik de platen voor de natte ruimte ook buiten toepassen?
  De H2-plaat en Aquapanel Indoor zijn niet geschikt voor buitenplafonds. De Drystar-Board is dat wel (let op: behalve voor de - koude zijde - van gevels). Daarnaast hebben we Aquapanel Cement Board Outdoor en -Skylite voor buitenplafondtoepassingen.
 • Op mijn ideale natte ruimte wil ik KnaufZeker-garantie, kan dat?
  Jazeker! Kijk op KnaufZeker.nl voor alle informatie over onze KnaufZeker garantie.
 • Welke onderconstructies zijn in natte ruimtes toe te passen?
  In natte ruimtes, zoals een gewone badkamer, kan je met standaard metalen profielen werken. Is de vochtbelasting extremer, dan heb je extra corrosiewerende profielen nodig. Die heeft Knauf in twee klassen: C3 en C5-M. In de meeste gevallen volstaat C3. In de technische brochure Drystar lees je voor welke gevallen C5-M nodig is. Voor plafonds in natte ruimtes kan ook een houten onderconstructie worden toegepast.
 • Is het tegelwerk wel voldoende waterdicht?
  De wandtegels zelf zijn doorgaans waterdicht. Dat geldt niet altijd voor tegelvoegen. Daarom moet je in spatwaterzones altijd een waterdichte laag achter de tegels aanbrengen. In normale badkamers wordt dat meestal gedaan met een gesloten laag pastategellijm. In de wat meer nattere ruimtes heb je een speciale waterdichte coating nodig, zoals Knauf Oppervlaktedicht. In hoeken combineer je dit met een met een kimband, zoals Knauf Oppervlaktedichtband.

H2

 • Wat zijn de eigenschappen van de H2-plaat?
  De H2-plaat heeft een kern van gips, die geïmpregneerd is met een waterafstotend middel. Hierdoor hebben de platen een vertraagde wateropname. Beide zijden en de langskanten zijn met een goed hechtend, speciaal karton zijn bekleed. De platen zijn herkenbaar aan het groene karton.
 • Voor welke toepassing gebruik ik een H2-plaat?
  Je past de H2-plaat toe bij onderconstructies voor niet-dragende scheidingswanden, voorzetwanden en verlaagde plafonds die af en toe met water in aanraking komen. Denk daarbij aan keukens en toiletten.

Drystar

 • Wat zijn de eigenschappen / prestaties van de Drystar-plaat?
  De Drystar is een gipsplaat conform NEN-EN 15283-1 (Met vezel versterkte gipsplaten - Deel 1: Met matten versterkte gipsplaten). Deze norm classificeert Drystar als type GM-FH1IR. Dat houdt het volgende in:
  - GM: Gipsplaat met Mat versterking
  - F: Verbeterde kernsamenhang bij hoge temperaturen (F van ‘Fire’)
  - H1: Vertraagde wateropname. Klasse H1 betekent minder dan 5% wateropname bij onderdompeling gedurende twee uur
  - I: Verhoogde oppervlaktehardheid
  - R: Verhoogde breuksterkte

  De Drystar wordt geproduceerd met afgeschuinde langskanten (AK) en gezaagde kopse kanten (SK).
 • Hoe buigbaar is Drystar?
  Drystar-Board kan, net als giskartonplaat, in droge toestand worden gebogen. De minimale buigstraal van de Drystar bedraagt 2000 mm. Gipsplaten worden altijd in de lengterichting gebogen, wat bij toepassing op een wand altijd leidt tot horizontale montage. Bij enkellaagse gebogen constructies kan de vlakheid tegenvallen. Daarom adviseren we om gebogen constructies tweelagig te beplaten.
 • Hoe monteer ik een gebogen Drystar-Board?
  Drystar geeft bij het buigen behoorlijke spanningen op de onderconstructie. Voor wanden raden we daarom aan met minimaal CW 75 profielen te werken en voor slankere constructies UA 50 profielen toe te passen. Bij plafonds kan je je beter beperken tot wat grotere buigstralen, of de platen op een mal voorbuigen.
 • Waaruit bestaat het Drystar systeem?
  Drystar is een systeem dat bestaat uit Drystar-Board en diverse systeemtoebehoren:
  - Extra corrosiewerende profielen in C3 en C5-M kwaliteit
  - Drystar schroeven met verhoogde corrosiebestendigheid
  - Drystar-Filler als voeg- en finishmateriaal.
 • Hoe verwerk ik Drystar-Board?
  Je bewerkt een Drystar-Board op dezelfde manier als een normale gipsplaat:
  - snijden en breken met een scherp mes, vervolgens het vlies aan de andere zijde doorsnijden
  - zagen met cirkelzaag, decoupeerzaag of gatenzaag
 • Waar kan ik Knauf Drystar voor toepassen?
  Knauf Drystar pas je toe in ruimtes die vaak met water in aanraking komen, zoals badkamers en wellness ruimtes. Hij kan gebruikt worden als scheidingswand, voorzetwand of plafond. Drystar is ook geschikt als buitenplafond.
 • Hoe kan ik Drystar het beste afwerken?
  Met Drystar-Filler. Dat is een kunststofgebonden, luchtdrogend, poedervormig materiaal op basis van kalksteen. Je kunt hier zowel de voegen van Drystar-Board mee vullen en finishen, als het hele wand- of plafondoppervlak. Drystar-Filler combineert de voordelen van een poedermateriaal met die van een pasta. Zodra het poeder met water wordt aangemaakt, ontstaat er een pasteus voeg- en finishmateriaal dat uithardt door droging. Daardoor blijft het in een afgesloten emmer een week houdbaar en verwerkbaar. Als poedermateriaal is het ongevoelig voor vorst. Als pasteus materiaal kan het zowel handmatig als met voegbakken of airlesspomp (PFT Samba XL, PFT Swing Airless) worden verwerkt.
 • Kan Drystar worden gestukadoord?
  De enige pleister die toegelaten is voor Drystar is de Drystar FIller. Daarmee kan je een dunne filmlaag op het oppervlak aanbrengen om de Drystar bijvoorbeeld voor schilderwerk geschikt te maken. Een gipspleister op Drystar in de natte ruimte toepassen heeft geen zin, omdat een gipspleister minder vochbestendig is. En cementpleister kan niet op Drystar-Board worden aangebracht.
 • Welke eindafwerking kan ik op Drystar-Board toepassen?
  Nadat je een geschikte grondering hebt aangebracht en in spatwaterzondes een geschikte waterdichte coating (zoals Knauf Oppervlaktedicht), kan je het tegelwerk rechtstreeks op Drystar-Board aanbrengen. Je kunt ook andere afwerkingen dan tegels direct aanbrengen als deze enige dikte en grofheid hebben, zoals sierpleisters. Ook daarvoor bevelen we aan om een geschikte primer te gebruiken. Dunne afwerkingen, zoals verf, kunnen niet rechtstreeks op Drystar-Board worden aangebracht, want dan zou de textuur van het plaatoppervlak zichtbaar blijven. Je kunt alleen schilderen nadat het oppervlak is voorzien van een dunne filmlaag van Drystar-Filler.
 • Welke diktes en afmetingen zijn beschikbaar voor Drystar-Board?
  Drystar Board is vooralsnog in één dikte beschikbaar: 12,5 mm. Voor Nederland zijn er twee afmetingen. Deze hebben we in ons magazijn in Utrecht op voorraad en kunnen per hele pallet besteld worden:
  - 1200x2600 mm Drystar Board: 50 platen per pallet
  -1200x3000 mm Drystar Board: 40 platen per pallet
  -Op termijn zal komt ook 600mm breed beschikbaar.
 • Is Drystar-Board ook in 4AK te bestellen?
  Nee, maar op bestelling kunnen we wel vormstukken (rond of gevouwen) leveren.
 • Wat is de brandklasse van Drystar-Board?
  De Europese brandklasse volgens EN 13501-1 is A2-s1,d0, dit is dezelfde klasse als de gipskartonplaat. De aanduidingen gaan over het gedrag van de plaat bij brand en betekenen:
  - A2: praktisch onbrandbaar, nauwelijks bijdrage aan brand (op een schaal die loopt van A1 t/m F).
  - s1: geringe rookvorming (op een schaal van s0 t/m s3)
  - d0: geen afgifte van brandende deeltjes of druppels (op een schaal van d0 t/m d2).
 • Waarom is de schimmelbestendigheid van Drystar-Board zo belangrijk? Je werkt het oppervlak toch altijd af?
  Je past Drystar toe in vochtige ruimtes waar het vaak ook nog eens warm is: ideale omstandigheden voor de groei van schimmels. Schimmels groeien niet alleen óp een wand- of plafondoppervlak, maar dringen er ook in door, zelfs als het afgewerkt is. Het karton van gipskartonplaat is een goede voedingsbodem voor deze schimmels, het vlies van Drystar-Board niet. Dus voor ruimtes die vaak met water in aanraking komen, gebruik je het beste Drystar-Board in plaats van H2-plaat.
 • Wat is de maximale laagdikte van Drystar-Filler?
  Drystar-Filler gedraagt zich als een pasteuze filler/finisher en mag net als die materialen maximaal 3 mm dik in één keer worden aangebracht.
 • Kun je rechtstreeks op Drystar schilderen?
  Nee, eerst moet het worden gefinishd met Drystar-Filler. Anders ga je verschil zien tussen de plaat en de Drystar-Filler tussen de naden.

Aquapanel

 • Wat zijn de eigenschappen van Aquapanel Indoor?
  Aquapanel Indoor is een 12,5 mm dikke plaat op basis van Portlandcement met zuiver minerale toeslagstoffen. Hierdoor is de plaat volledig vochtongevoelig, schimmelbestendig en onbrandbaar. Beide zijden voorzien van een wapening van glasvezelweefsel, die rondom de langskanten doorloopt (EasyEdge) zodat de langskanten vriendelijk zijn om vast te pakken. Aquapanel Indoor is buigbaar, zodat je er ronde constructies mee kunt maken. Bekijk ook de technische brochure van Aquapanel.
 • Voor welke toepassing gebruik ik de Aquapanel?
  De Aquapanel is ideaal voor ruimtes die langdurig met water in aanraking komen, want hij is 100% vocht- en schimmelbestendig. Bekijk ook de technische brochure van Aquapanel.
 • Hoe monteer ik de Aquapanel?
  De Aquapanel kan op een wandcontructie van metalen- of houten staanders gemonteerd worden. De eerste plaat kan zowel horizontaal als verticaal waterpas tegen de profielen geplaatst worden. Houd de logo-zijde altijd aan de voorkant. Gebruik uitsluitend de extra corrosiebestendige Aquapanel Maxi schroeven. En pas op dat je de schroeven niet te diep indraait.
 • Hoe buigbaar is Aquapanel?
  Aquapanel Indoor kan in een hele plaat worden gebogen tot een buigstraal van 3,0 m. In stroken van 300 mm gezaagd kan je zelfs een buigstraal tot 1,0 m realiseren. Om de plaat te buigen moet eerst de cementkern worden gebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door de plaat plat op een vlakke ondergrond te smijten.
 • Hoe kan ik Aquapanel Indoor afwerken?
  Na grondering van het oppervlakte, bijvoorbeeld met Aquapanel Grondering-binnen, kun je kunt Aquapanel Indoor direct betegelen met tegels tot 40x60 cm en maximaal 50 kg/m2. Boven tegels of aan plafonds kan je Aquapanel pleisteren met Aquapanel Voegen- en Afwerkmortel-Wit met een wapening van Knauf Autex Super. Hiervoor is een totale laagdikte van ca. 6 mm nodig. Dunnere afwerking kan met Aquapanel Q4-Finish. Voor beide soorten afwerking is het belangrijk dat je eerst grondeert met Aquapanel Grondering-binnen.
Website door: Zicht online